
در صنعت به ورقهای آجدار، ورق شطرنجی نیز گفته میشود و از آن در بخشهای گوناگونی استفاده میکنند. ورق آجدار در سطوح شیب دار و لبه پرتگاهها جان بسیاری از افراد را نجات داده و میتوان از آن در منطقی که احتمال سر خوردن وجود دارد، استفاده کرد. سالانه بین ۱۰۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰۰ تن از این محصول در کشور مصرف میشود که رقمی بالاست. در نتیجه تولید و توسعه ورق آجدار در هزینه پروژهها و تولیدات گوناگون اثرگذار خواهد بود.
علاوه بر جنس، ورقهای آجدار از نظر شیوه ساخت به دو دسته فابریک و پرسی تقسیم میشوند. ورق فابریک، دارای یک لایه آج اضافی است و در نتیجه وزن بیشتری نسبت به ورقهای دیگر دارد. ورق پرسی اما ورقی ساده است که روی آن با دستگاه حفرههایی ایجاد کردهاند.
جالب است بدانید، پیشینه تولید ورق آجدار فابریک در ایران به سال ۱۳۹۵ باز میگردد. زمانی که شرکت فولاد مبارکه اصفهان برای ساخت این ورقها اقدام کرد و توانست بخش زیادی از نیازهای داخلی را رفع کند. علاوه بر ورقهای اصفهان، برخی از ورقهای آجدار از کشورهای چین، کره، قزاقستان و روسیه نیز وارد کشور میشوند. لازم به ذکر است که این ورقها مدت طولانی در کشتیها و بر روی آب هستند. در نتیجه وقتی به مقصد میرسند، لایهای زرد رنگ آنها را پوشانده است. این لایه زنگ زدگی نیست و ورقها کاملا سالم هستند.
الگوی به کار رفته در ساخت ورق آجدار اشکال مختلفی مانند الماس، قطره اشک یا خطوط برجسته دارد. ورق آجدار به طور معمول از استیل یا فولاد ضد زنگ ساخته شده است؛ اما می توان آن را از ورق آلومینیوم نیز ساخت. در طول این فرایند صفحات فولادی با نورد گرم به ورق های آجدار تبدیل می شوند. برخی از تولیدکنندگان طرح الماس فشرده برجسته را ایجاد می کنند و برخی دیگر اشکال قطره شک و غیره را تولید می کنند.
کاربردهای ورق آجدار
- پل ها به دلیل مقاومت و تکولوژی ورقهای آجدار، کفسازی پلهای بسیاری با این ورقها انجام میشود.
- کفپوش کامیون و وانتها
جلوگیری از حرکت بار یکی از مزایای استفاده از ورقهای آجدار در وسایل نقلیه است. - ایجاد حفاظ در مناطق حساس نظامی
با کمک این ورقها، دید، محدود میشود و به دلیل استحکام، ضریب امنیت نیز افزایش مییابد. - ساخت ایستگاههای اتوبوس
- ساخت پلههای اضطرار